The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Εφαρμογές Ειδήσεων στο ProPublica

Μια εφαρμογή ειδήσεων είναι μια μεγάλη διαδραστική βάση δεδομένων που αφηγείται μια είδηση. Δείτε την όπως θα βλέπατε οποιοδήποτε άλλο είδος δημοσιογραφίας. Η μόνη διαφορά είναι οτι χρησιμοποιεί λογισμικό, αντί λέξεων και φωτογραφιών.

Δείχνοντας στο κάθε αναγνώστη δεδομένα ειδικά για αυτόν, μια εφαρμογή ειδήσεων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε αναγνώστη να αντιληφθεί μια ειδήση με τρόπο που να έχει νόημα, προσωπικά για αυτόν. Μπορεί να βοηθήσει τον κάθε αναγνώστη να κατανοήσει την προσωπική του σχέση με ένα ευρύτερο εθνικό φαινόμενο και να προτρέψει να συνδέσει αυτό που ήδη ξέρει με αυτό που δεν ξέρει, ενθαρρύνοντας έτσι μια βαθύτερη κατανόηση αφηρημένων εννοιών.

Έχουμε την τάση να κατασκευάζουμε εφαρμογές είδησεων, όταν έχουμε ένα σύνολο δεδομένων (ή όταν νομίζουμε οτι μπορούμε να το αποκτήσουμε) που είναι εθνικής εμβέλειας αλλά αρκετά αναλυτικό ώστε να φέρει στην επιφάνεια σημαντικές λεπτομέρειες.

Μια εφαρμογή ειδήσεων θα πρέπει να λέει μια ιστορία, και όπως κάθε καλή είδηση, χρειάζεται έναν τίτλο, μια υπογραφή, μια εισαγωγή, και μια σύνοψη. Μερικές από αυτές τις ιδέες μπορεί να είναι δύσκολο να τις διακρίνει κανείς σε ένα κομμάτι διαδραστικού λογισμικού αλλά είναι εκεί, αν κοιτάξετε προσεκτικά.

Επίσης , μια εφαρμογή ειδήσεων θα πρέπει να είναι παραγωγική, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες ειδήσεις και περισσότερο ρεπορτάζ. Οι καλύτερες εφαρμογές του ProPublica έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις τοπικές ειδήσεις.

Για παράδειγμα, πάρτε την εφαρμογή μας Dollars for Docs. Κατέγραψε, για πρώτη φορά, εκατομμύρια δολάρια πληρωμών από φαρμακευτικές εταιρείες σε γιατρούς, για συμβουλευτικές, ομιλίες και άλλα. Η εφαρμογή ειδήσεων που κατασκευάσαμε επιτρέπει στους αναγνώστες να αναζητήσουν το δικό τους γιατρό και να δουν τις πληρωμές που έχει λάβει. Ρεπόρτερ σε άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, επίσης, χρησιμοποιούν τα δεδομένα. Περισσότερο από 125 τοπικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Boston Globe, του Chicago Tribune και του St. Louis Post-Dispatch ερεύνησαν ειδήσεις σχετικές με τοπικούς γιατρούς, βασιζόμενοι στο Dollars for Docs.

Μερικές από αυτές τις τοπικές ειδήσεις ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας επίσημων εταιριών, ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών πραγματοποιήθηκε τελείως ανεξάρτητα - σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν γνωρίζαμε οτι η έρευνα της είδησης ήταν σε εξέλιξη μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε. Σαν ενας μικρός αλλά εθνικός ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτό είναι υψίστης σημασίας για μας. Δεν έχουμε την ικανότητα να διαθέτουμε τοπική ανταπόκριση σε 125 πόλεις αλλά αν τα δεδομένα μας μπορούν να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους που έχουν τοπική γνώση να μεταδώσουν μια είδηση με αντίκρυσμα, αισθανόμαστε οτι εκπληρώνουμε την αποστολή μας.

Μια από τις αγαπημένες μου εφαρμογές ειδήσεων είναι το Mapping των Los Angeles Times, που ξεκίνησε ως ένας χάρτης του πληθοπορισμού πολλών γειτονιών του Λος Άντζελες ,το οποίο μέχρι τη κυκλοφορία του Mapping L.A., δεν είχε καμία ανεξάρτητη, ευρέως αποδεκτή διάρθρωση ορίων. Μετά το αρχικό project πληθοπορισμού, οι Times κατάφεραν να χρησιμοποιούν τις γειτονιές ως έναν ευρύτερο μηχανισμό καταγραφής σημαντικών δεδομένων -πράγματα όπως ο δείκτης εγκληματικότητας ανά τη γειτονιά, η ποιότητα των σχολείων ανά τη γειτονιά κτλ., τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν πριν. Έτσι, το Mapping L.A. είναι τόσο ευρύ όσο και συγκεκριμένο, είναι παραγωγικό και αφηγείται τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων.

Οι πηγές που είναι απαραίτητες ώστε να κατασκευαστεί μια εφαρμογή ειδήσεων κυμαίνονται ευρέως. Οι New York Times διαθέτουν δεκάδες άνθρωπους που εργάζονται πάνω στις εφαρμογές ειδήσεων και στα διαδραστικά γραφικά. Ωστόσο, το Talking Points Memo έκανε μια πρωτοποριακή εφαρμογή καταγραφής των πολιτικών δημοσκοπήσεων με δύο ανθρώπους απο το προσωπικό, απο τους οποίους κανένας δεν είχε πτυχίο σχετικό με την επιστήμη των υπολογιστών.

Όπως και οι περισσότεροι προγραμματιστές εφαρμογών που βασίζονται στην ειδησεογραφία, ακολουθούμε μια τροποποιημένη Agile μεθοδολογία για την κατασκευή των εφαρμογών μας. Διαδίδουμε γρήγορα το θέμα και δείχνουμε τις πρόχειρες σημειώσεις στους υπόλοιπους με τους οποίους δουλεύουμε μαζί στην αίθουσα σύνταξης. Πιο σημαντικά, δουλεύουμε πολύ στενά με τους δημοσιογράφους και διαβάζουμε τις σημειώσεις τους -ακόμη και αν είναι στην αρχική τους μορφή. Δουλεύουμε πολύ περισσότερο σαν δημοσιογράφοι παρά σαν παραδοσιακοί προγραμματιστές. Εκτός απο τη συγγραφή του κώδικα, αναζητούμε πηγές, συλλέγουμε πληροφορίες και εξελίσσουμε τις γνώσεις μας. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξουμε μια εφαρμογή ειδήσεων χρησιμοποιώντας υλικό που δεν καταλαβαίνουμε.

Γιατί θα πρέπει τα γραφεία ειδήσεων να ενδιαφέρονται για την παραγωγή εφαρμογών ειδήσεων που βασίζονται στα δεδομένα; Τρεις λόγοι: Αποτελεί σημαντικό είδος δημοσιογραφία , είναι εξαιρετικά δημοφιλές –το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό του ProPublica είναι οι εφαρμογές ειδήσεων– και αν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει. Σκεφτείτε όλες τις ειδήσεις που θα χάναμε! ΠΙο σημαντικά, τα γραφεία ειδήσεων πρέπει να γνωρίζουν οτι μπορούν να το κάνουν και αυτό. Είναι πιο εύκολο από ό, τι φαίνεται .

Scott Klein, ProPublica