The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Η Κρίση της Βοήθειας στο Σπίτι

Μια έρευνα των Financial Times στην ιδιωτική βιομηχανία βοήθειας στο σπίτι ανέδειξε πώς ορισμένοι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων μετέτρεψαν την φροντίδα των ηλικιωμένων σε μια μηχανή παραγωγής κέρδους και επισήμανε τα θανάσιμα κόστη ενός επιχειρηματικού μοντέλου που ευνοούσε τις επενδυτικές αποδόσεις σε βάρος της καλής φροντίδας.

Η ανάλυση ήταν επίκαιρη, επειδή τα οικονομικά προβλήματα του Southern Cross, του μεγαλύτερου τότε οργανισμού βοήθειας στο σπίτι σε όλη τη χώρα, κορυφώνονταν. Η κυβέρνηση για δεκαετίες προωθούσε την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της φροντίδας και συνέχιζε να προβάλλει τον ιδιωτικό τομέα για τις ιδιοφυείς επιχειρηματικές πρακτικές του.

Η έρευνά μας ξεκίνησε με ανάλυση των δεδομένων που λάβαμε από τον ρυθμιστή του Ηνωμένου Βασιλείου με εντολή να ερευνήσουμε τη βοήθεια στο σπίτι. Η πληροφορία ήταν δημόσια, αλλά απαιτούσε πολλή προσπάθεια για να πάρεις τα δεδομένα σε μορφή χρήσιμη.

Τα δεδομένα περιείχαν αξιολογήσεις (που δεν γινόταν τώρα πια) της απόδοσης της βοήθειας προς τα άτομα και ανάλυση για το αν ήταν ιδιωτική, κρατική ή μη κερδοσκοπική. Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC), μέχρι τον Ιούνιο του 2010, αξιολογούσε τις μονάδες παροχής φροντίδας ως προς την ποιότητα (0 αστέρια = φτωχή, έως 3 αστέρια = άριστη).

Το πρώτο βήμα απαιτούσε εκτεταμένο καθαρισμό δεδομένων, καθώς τα δεδομένα που παρέχονταν από την CQC για παράδειγμα περιείχαν κατηγοριοποιήσεις που δεν ήταν ομοιόμορφες. Αυτό κατ΄ αρχήν γινόταν με χρήση του Excel. Επίσης προσδιορίσαμε – μέσω εργαστηριακής και τηλεφωνικής έρευνας- εάν συγκεκριμένες μονάδες ήταν ιδιοκτησία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Πριν την οικονομική κρίση, ο τομέας της βοήθειας στο σπίτι ήταν μαγνήτης για ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές ακινήτων, αλλά μερικά - όπως ο Southern Cross – άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θέλαμε να εξετάσουμε τι είδους επίπτωση, αν υπήρχε κάποια, είχε η ιδιοκτησία ιδιωτικών κεφαλαίων πάνω στην ποιότητα της φροντίδας.

Μια σχετικά απλή σειρά από υπολογισμούς του Excel μας επέτρεψε να αποδείξουμε ότι οι μή κερδοσκοπικές και κυβερνητικές μονάδες, κατά μέσο όρο, απέδιδαν πολύ καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα. Μερικές μονάδες ιδιοκτησίας ιδιωτικών κεφαλαίων απέδιδαν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, και άλλες αρκετά κάτω από τον μέσο όρο.

Σε συνδυασμό με επί τόπου ρεπορτάζ, μελέτες περίπτωσης παραμέλησης, και σε βάθος εξέτασης στις αποτυχίες των ρυθμιστικών πολιτικών, καθώς και άλλων δεδομένων στα επίπεδα πληρωμών, αποδόσεων κλπ., η ανάλυσή μας ήταν σε θέση να δώσει την εικόνα της πραγματικής κατάστασης της φροντίδας των ηλικιωμένων.

Μερικές συμβουλές :

  • Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε σημειώσεις για το πώς διαχειρίζεστε τα αρχικά δεδομένα.

  • Κρατήστε αντίγραφο των αρχικών δεδομένων και ποτέ μην τα αλλάζετε.

  • Ελέγξτε και διπλο-ελέγξτε τα δεδομένα. Κάνετε την ανάλυση πολλές φορές (αν υπάρχει ανάγκη, από την αρχή).

  • Αν αναφέρετε συγκεκριμένες εταιρείες ή ιδιώτες δώστε τους το δικαίωμα να απαντήσουν.

Cynthia O’Murchu, Financial Times