The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Το Τηλέφωνο που τα Λέει Όλα

Η κατανόηση των περισσοτέρων ανθρώπων για το τι πραγματικά μπορεί να γίνει με τα δεδομένα που παρέχουν τα κινητά μας τηλέφωνα είναι θεωρητική. Στην πραγματικότητα υπήρξαν λίγα παραδείγματα. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Malt Spitz του Γερμανικού κόμματος των Πρασίνων αποφάσισε να δημοσιεύσει τα δικά του δεδομένα. Για να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, έπρεπε να κάνει μήνυση εναντίον του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, την Deutsche Telekom. Τα δεδομένα, που περιέχονταν σε ένα τεράστιο φύλλο Excel, ήταν η βάση για τον συνοδευτικό χάρτη της Zeit Online. Κάθε μία από τις 35.831 γραμμές του φύλλου εργασίας αντιπροσωπεύει μία στιγμή όταν το κινητό του Spitz μετέφερε πληροφορία για περίοδο μισού έτους.

Αν τα δει κανείς απομονωμένα, τα κομμάτια πληροφορίας είναι εντελώς ανώδυνα. Αλλά αν τα εξετάσει κανείς μαζί παρέχουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν ένα προφίλ : μια καθαρή εικόνα των συνηθειών και προτιμήσεων, και πραγματικά, της ζωής του. Αυτό το προφίλ αποκαλύπτει πότε ο Spitz περπάτησε στο δρόμο, πότε πήρε το τραίνο, πότε ήταν σε ένα αεροπλάνο. Δείχνει ότι εργάζεται κυρίως στο Βερολίνο και ποιές πόλεις επισκέφθηκε. Δείχνει πότε ήταν ξυπνητός και πότε κοιμόταν.

Figure 19. The Tell-All Telephone (Zeit Online)

Η βάση δεδομένων της Deutsche Telekom ήδη κρατούσε ένα μέρος των αρχείων δεδομένων του Spitz ιδιωτικά, ονομαστικά, ποιόν κάλεσε αυτός και ποιός κάλεσε αυτόν. Αυτό το είδος πληροφορίας δεν μπορούσε μόνο να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή πολλών ανθρώπων που είχαν σχέση μαζί του, μπορούσε επίσης – ακόμη και αν οι αριθμοί ήταν κρυπτογραφημένοι – να αποκαλύψει πολλά, πάρα πολλά για τον Spitz (εκτός από το ότι οι κυβερνητικοί πράκτορες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία αυτή).

Ρωτήσαμε τον Lorenz Matzat και τον Michael Kreil της OpenDataCity να εξερευνήσουν τα δεδομένα και να βρουν μια λύση για την οπτική παρουσίασή τους. “Αρχικά χρησιμοποιήσαμε εργαλεία όπως το Excel και το Fusion tables για να κατανοήσουμε τα δεδομένα εμείς οι ίδιοι. Μετά αρχίσαμε να αναπτύσσουμε μια διεπαφή χάρτη για να επιτρέψουμε στο κοινό να έχει διαδραστική επίδραση με τα δεδομένα με ένα μη-γραμμικό τρόπο”, είπε ο Matzat. Για να δείξουμε πόση λεπτομέρεια από τη ζωή κάποιου μπορεί να εξαχθεί από αυτά τα αποθηκευμένα δεδομένα, τελικά αυτά μεγεθύνθηκαν με πληροφορία δημόσια προσβάσιμη για τα ίχνη του (Twitter, είσοδοι σε μπλόγκς, πληροφορίες για το κόμμα, όπως δημόσιες εισαγωγές ημερομηνιών γεγονότων από την ιστοσελίδα του). Είναι το είδος της διαδικασίας που θα χρησιμοποιούσε κάθε καλός ερευνητής για να δημιουργήσει το προφίλ ενός υπό παρατήρηση προσώπου. Μαζί με την ομάδα γραφικών και Έρευνας και Ανάπτυξης της Zeit Online ολοκλήρωσαν μια εξαιρετική διεπαφή για πλοήγηση : πιέζοντας το πλήκτρο play, ξεκινάς για ένα ταξίδι μέσω της ζωής του Malte Spitz.

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη έναρξη του προγράμματος στη Γερμανία, διαπιστώσαμε ότι είχαμε πολλή κίνηση έξω από τη Γερμανία και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια Αγγλική έκδοση της εφαρμογής. Αφού κερδίσαμε το Γερμανικό Βραβείο Grimme Online, το πρόγραμμα τιμήθηκε με ένα βραβείο ΟΝΑ το Σεπτέμβρη του 2011, πρώτη φορά για μια Γερμανική ιστοσελίδα ειδήσεων.

Όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε ένα [φύλλο εργασίας Google Docs. Διαβάστε την ιστορία στην Zeit Online.

Sascha Venohr, Zeit Online