The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

To wobbing αποδίδει. Χρησιμοποιήστε το!!

H χρήση της νομοθεσίας για τις πληροφορίες-ή το Wobbing όπως λέγεται μερικές φορές- είναι ένα δυνατό εργαλείο. Αλλά χρειάζεται μέθοδο και συχνά επιμονή. Εδώ παρουσιάζονται τώρα τρία παραδείγματα που παρουσιάζουν τη δύναμη και τις προκλήσεις του wobbing, από την δουλειά μου ως ερευνητής-δημοσιογράφος.

Παράδειγμα 1: Αγροτικές επιχορηγήσεις

Κάθε χρόνο η Ε.Ε. πληρώνει σχεδόν 60 δις ευρώ στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και η πολιτική οδηγία ήταν ότι η χρηματοδότηση βοηθάει τους φτωχότερους γεωργούς. Ωστόσο σε ένα ξέσπασμα της ελευθερίας της πληροφόρησης στη Δανία το 2004 έδειξε πως ήταν μια οδηγία και μόνο. Οι μικροκαλλιεργητές αγωνίζονταν-όπως παραπονιούνταν κατ’ιδίαν και δημόσια, και στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσό πήγαινε σε ορισμένους κραταιούς γαιοκτήμονες και στον πρωτογενή τομέα. Επομένως, προφανώς, ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του 2004, ρώτησα την Ευρωπαϊκή επιτροπή για τα δεδομένα. Κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, η ΕΕ λαμβάνει δεδομένα από τα κράτη-μέλη. Τα δεδομένα δείχνουν ποιος αιτείται χρηματοδότησης από την ΕΕ, πόσοι δικαιούχοι το λαμβάνουν και αν το παίρνουν για να καλλιεργήσουν γη, να αναπτύξουν την έκταση τους ή να εξάγουν γάλα-σκόνη. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, η Επιτροπή έλαβε τα στοιχεία ως αρχεία CSV σε έναν δίσκο. Πολλά δεδομένα αλλά κατ’αρχήν εύκολα για να τα δουλέψεις. Αν μπορούσες να τα εξάγεις, αυτό ήταν.

To 2004, η Επιτροπή αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα. Το βασικό επιχείρημα ήταν πως τα δεδομένα αναρτήθηκαν σε μια βάση δεδομένων και ήθελε πολλή δουλειά για να ανακτηθούν. Ένα επιχείρημα που η ευρωπαϊκή Ombudsmand (Συνήγορος του Πολίτη στο ελληνικό πλαίσιο), αποκάλεσε κακοδιαχείριση. Μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα έγγραφα στο wobbing.eu. Πίσω στο 2004, δεν είχαμε τον χρόνο να είμαστε νομότυποι. Θέλαμε τα δεδομένα.

Figure 3. The Farm Subsidy website (Farmsubsidy.org)

Επομένως συνεργαστήκαμε άτομα σε όλη τη Ευρώπη για να βρούμε τα δεδομένα από χώρα σε χώρα. Οι Άγγλοι, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί συνάδελφοι τα πήραν εντός του 2005. Η Φινλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, περιοχές της Ισπανίας, η Σλοβενία και άλλες χώρες δημοσίευσαν επίσης. Ακόμη και στη δύσκολη στο wobbing Γερμανία, είχαμε την ανατροπή και έλαβα κάποια δεδομένα από την επαρχία του βόρειου Ρήνου-στη Βεστφαλία- το 2007. Έπρεπε να πάω στο δικαστήριο να πάρω τα δεδομένα- αλλά αυτό οδήγησε σε μερικά ενδιαφέροντα άρθρα στο Στερν και στο διαδικτυακό περιοδικό του Στερν.

Ήταν συμπτωματικό ότι η Δανία και εις το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τα δεδομένα; Όχι απαραίτητα. Κοιτώντας το ευρύτερο πολιτικό κάδρο, οι αγροτικές επιχορηγήσεις εκείνη τη στιγμή έπρεπε να ειδωθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπου οι επιχορηγήσεις ήταν υπ’ ατμόν. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στην Ευρώπη, οπότε υπήρχαν και πολιτικές πινελιές στον καμβά της διαφάνειας πίσω απ’ αυτήν την οδηγία αυτών των χωρών.

Η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί: για περισσότερα επεισόδια και για τα δεδομένα δείτε: farmsubsidy.org.

Ηθικό δίδαγμα: Κάντε αγορά δεδομένων μέσω του wobbing. Υπάρχει μια θαυμάσια διαφοροποίηση νόμων για την ελευθερία της πληροφόρησης στην Ευρώπη και πολλές διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά πολιτικά ενδιαφέροντα/κίνητρα σε διαφορετικές στιγμές. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Μάθετε τα δικαιώματά σας

Όταν δημοσιεύετε δεδομένα, θα έπρεπε να ανησυχείτε για πνευματική ιδιοκτησία και άλλα δικαιώματα όσον αφορά στα δεδομένα; Ενώ θα πρέπει πάντα να το ξεκαθαρίζετε αυτό με την νομική ομάδα σας, σαν εμπειρικό κανόνα κρατήστε αυτό: Αν δημοσιεύονται από την κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να ζητάτε ούτε συγγνώμη ούτε άδεια. Αν δημοσιεύονται από έναν οργανισμό που δεν είναι αρκετά προσοδοφόρα η πώληση δεδομένων, δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε πολύ. Αν δημοσιεύετε δεδομένα από έναν οργανισμό που βγάζει χρήματα από την πώληση δεδομένων τότε σίγουρα πρέπει να ζητήσετε άδεια.

Simon Rogers, the Guardian

Παράδειγμα 2: Παρενέργειες

Είμαστε όλοι πειραματόζωα σε ότι αφορά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα ενδέχεται να έχουν παρενέργειες. Όλοι το ξέρουμε. Ισοσκελίζουμε τα πιθανά οφέλη με τους πιθανούς κανόνες και αποφασίζουμε. Δυστυχώς, δεν αποτελεί συχνά μια απόφαση για την οποία είμαστε πληροφορημένοι.

Όταν οι έφηβοι παίρνουν ένα χάπι ενάντια στην ακμή, ελπίζουν για λείο δέρμα και όχι στην κακή διάθεση. Ώσπου συνέβη ταυτό ακριβώς με ένα φάρμακο, όπου οι νέοι έγιναν καταθλιπτικοί ως και αυτοκτονικοί μετά τη λήψη του. Ο κίνδυνος της συγκεκριμένης παρενέργειας-μια καραμπινάτη ιστορία για δημοσιογράφους-δεν ήταν εύκολα διαθέσιμη.

Υπήρχαν δεδομένα για τις παρενέργειες. Οι παραγωγοί ανά τακτά διαστήματα οφείλουν να δίνουν πληροφορίες στις υγειονομικές αρχές για τις παρατηρηθείσες παρενέργειες. Δεσμεύονται από τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές από τη στιγμή που κυκλοφορεί ένα φάρμακο στην αγορά.

Η αρχική έκρηξη ξεκίνησε και πάλι από τη Δανία σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια μιας υπερεθνικής έρευνας από μια ομάδα Δανών, Βέλγων και Ολλανδών, η Ολλανδία τα δημοσίευσε επίσης. Ένα ακόμη παράδειγμα αγοράς δεδομένων μέσω του wobbing βοήθησε πολύ στην υπόθεσή μας να καταστήσουμε σαφές στις Ολλανδικές αρχές ότι τα δεδομένα είναι προσβάσιμα στη Δανία.

Η ιστορία όμως είχε βάση. Στην Ευρώπη υπήρχαν αυτοκτονικοί νέοι και δυστυχώς ακόμη και αυτοκτονίες σε αρκετές χώρες ως συνέπεια του φαρμάκου. Δημοσιογράφοι, ερευνητές και η οικογένεια ενός νεαρού θύματος πίεζαν έντονα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ο Ευρωπαϊκός φορέας για τον Συνήγορο του Πολίτη, (η Ombudsmand), βοήθησε να ασκηθεί πίεση για διαφάνεια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φαίνεται ότι τα κατάφερε. Τώρα το θέμα είναι στη δικαιοδοσία των δημοσιογράφων ώστε να εξάγουν τα δεδομένα και να μελετήσουν ενδελεχώς το υλικό. Είμαστε όλοι πειραματόζωα όπως είπε και ένας ερευνητής ή είναι όλοι οι μηχανισμοί ακέραιοι;

Ηθικά διδάγματα: Μην δέχεστε το «όχι» ως απάντηση για ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια. Γίνετε επίμονοι και ακολουθήστε μια ιστορία στο πέρασμα του χρόνου. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν αρκετά και να επιτρέψουν καλύτερη κάλυψη βασισμένη σε καλύτερη πρόσβαση σε ένα κατοπινό σημείο.

Παράδειγμα 3: Λαθραίος θάνατος

Η πρόσφατη ιστορία μπορεί να είναι τελείως οδυνηρή για ολόκληρους πληθυσμούς-ιδίως μετά από πολέμους και σε εποχές μετάβασης. Επομένως, πως μπορούν οι δημοσιογράφοι να αποκτήσουν δύσκολα δεδομένα για έρευνα όταν, για παράδειγμα, οι κερδοσκόποι του πολέμου της τελευταίας δεκαετίας είναι τώρα στην εξουσία; Αυτή είναι η δουλειά που μια ομάδα Σλοβένων, Κροατών και Βόσνιων δημοσιογράφων ξεκίνησαν να ερευνούν.

Η ομάδα ξεκίνησε να ερευνά το εμπόριο όπλων στην πρώην Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατά το εμπάργκο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ. Η βάση της δουλειάς ήταν έγγραφα κοινοβουλευτικών ερωτήσεων επί του θέματος. Προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι διαδρομές του φορτίου και να καταλάβουν τη δομή του εμπορίου, οι μεταφορές έπρεπε να ανιχνευτούν από σκάφη σε λιμάνια και αριθμούς κυκλοφορίας φορτηγών.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της Σλοβενίας έκαναν διερεύνηση γύρω από το θέμα της κερδοσκοπίας από τους Βαλκανικούς πολέμους, χωρίς να οδηγηθούν σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο υπήρχε ένα εξαιρετικά πολύτιμο ίχνος ανεπίσημων εγγράφων και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 6.000 σελίδων, τις οποίες η Σλοβενική ομάδα απέκτησε μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφορίας.

Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα έπρεπε να εξαχθούν από τα έγγραφα και να ταξινομηθούν σε βάσεις δεδομένων. Με την περαιτέρω προσθήκη, ανάλυση και έρευνα δεδομένων μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν αναρίθμητες διαδρομές από παράνομη εμπορία όπλων.

Η ομάδα πέτυχε και τα αποτελέσματα είναι μοναδικά και έχουν ήδη κερδίσει το πρώτο βραβείο. Κυρίως όμως, η ιστορία έχει σημασία για όλη την περιοχή και μπορεί εύκολα να ανευρεθεί από δημοσιογράφους άλλων χωρών από τις οποίες το θανατηφόρο φορτίο έχει περάσει.

Ηθικά διδάγματα: Συλλέξτε καλό και ακατέργαστο υλικό ακόμη και αν το βρείτε στα πιο ανέλπιστα μέρη και συνδυάστε τα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.

Brigitte Alfter, Journalismfund.eu

Η Ελευθερία της πληροφορίας με φίλους

Πολλές χώρες των Βαλκανίων έχουν θέματα με την κυβερνητική διαφθορά. Η διαφθορά είναι ακόμη υψηλότερη σε ότι αφορά την ευθύνη των κυβερνήσεων σε αυτές τις χώρες. Για αρκετούς μήνες μια ομάδα Σέρβων δημοσιογράφων γύρω από το κέντρο ερευνητικής δημοσιογραφίας-με έδρα το Βελιγράδι- ζήτησαν διαφορετικούς τύπους αιτημάτων για την πληροφορία από πάνω από 30 δήμους το 2009. Πριν από αυτό, σχεδόν τίποτα, δεν ήταν προσβάσιμο δημόσια. Η ιδέα ήταν να λάβουν τα αυθεντικά κυβερνητικά αρχεία και να βάλουν τα δεδομένα σε ανοιχτά έγγραφα, να κάνουν βασικούς ελέγχους και συγκρίσεις μεταξύ των δήμων και να λάβουν τόσο τα ελάχιστα όσο και τα περισσότερα στοιχεία. Οι βασικές συνιστώσες ήταν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι τακτικές και οι έκτακτες δαπάνες, οι μισθοί των αξιωματούχων, τα έξοδα μετακίνησης, ο αριθμός των εργαζόμενων, τα έξοδα κινητής τηλεφωνίας, τα ημερομίσθια, τα στοιχεία των δημόσιων προμηθειών και άλλα. Ήταν η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι ζητούσαν τέτοια στοιχεία.

Το αποτέλεσμα ήταν μια περιεκτική βάση δεδομένων που ξεδιπλώνει πολλές ψευδείς εκπροσωπήσεις, παρανομίες και περιπτώσεις διαφθοράς. Μια λίστα με τους πιο καλοπληρωμένους δήμαρχους έδειξε ότι ορισμένοι εξ αυτών έπαιρναν περισσότερα χρήματα και από τον πρόεδρο της Σερβίας. Πολλοί άλλοι αξιωματούχοι ήταν ακριβοπληρωμένοι με πολλούς να λαμβάνουν τεράστιες ταξιδιωτικές αμοιβές και ημερομίσθια. Τα δυσεύρετα δημόσια δεδομένα για τις προμήθειες βοήθησαν στην επισήμανση μιας επίσημης αταξίας. Περισσότερες από 150 ιστορίες βγήκαν από τη βάση δεδομένων και πολλές από αυτές ανασύρθηκαν από πολλά μέσα τοπικής και εθνικής εμβέλειας στη Σερβία.

Μάθαμε ότι η σύγκριση των αρχείων με τα συγκρίσιμα δεδομένα από παρόμοιες κυβερνητικές οντότητες μπορούν να παρουσιάσουν αποκλίσεις και να χυθεί φως σε πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς. Υπερβολικά και ασυνήθη έξοδα μπορούν να ανιχνευθούν μόνο μέσω της σύγκρισης.

Djordje Padejski, Knight Journalism Fellow, Stanford University